IV edycja konkursu Żywimy zdrowo i ekologicznie organizowanego przez Gąsawskie Stowarzyszenie Wspierania Inicjatyw – Społeczno Wychowawczych im. Jadwigi Dziubińskiej, a finansowanego ze środków Powiatu Żnińskiego i Stowarzyszenia, odbyła się pod hasłem "Gęsina nie tylko na św. Marcina".
W Zespole Szkół Niepublicznych w Gąsawie gościli uczniowie z gimnazjum w Gąsawie. Część teoretyczną zajęć z zakresu ekologicznego chowu drobiu przedstawiła Maria Wiechetek, a naturalne sposoby przechowywania żywności i racjonalne żywienie Bożena Korniluk.
Druga, warsztatowa część została przeprowadzona w pracowni technologii gastronomicznej pod kierunkiem nauczycieli przedmiotów zawodowych Waldemara Szredera oraz Karola Lizaka. Młodzież przygotowała przystawkę, którą stanowiła sery niepasteryzowane podane z kiszonym czosnkiem oraz bukietem sałat.
Na obiad gimnazjaliści przygotowali filet z gęsiny z kaszą gryczaną i grzybami, pierogi z półgąski z sosem borówkowym, a na deser naleśniki z sosem klonowym.
Nowe smaki ekologicznej żywności okazały się całkiem interesujące, bo wszystkie potrawy szybko zniknęły z półmisków.
Po wspólnym posiłku uczniowie rozwiązali test, który wyłoni parę finalistów.