Imieniny: Damazego, Waldemara

INFO

W minioną sobotę na żnińskim Rynku królowały Koła Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu żnińskiego. A to wszystko za sprawą II Pałuckiego Turnieju Kół KGW. Udział w nim wzięło aż 18 Kół Gospodyń Wiejskich. Turniej jest inicjatywą żnińskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, na którego czele stoi Sebastian Kowalik.

fot. Goniec Pałucki



Rywalizację Kół Gospodyń Wiejskich, które do turnieju wystawiały najlepszą i najsmaczniejszą potrawę, oceniało jury w składzie Krzysztof Leśniewski - promujący Kuchnię Pałucką, Paweł Sikora – dyrektor Wydziału Środowiska, Obszarów Wiejskich i Rozwoju Urzędu Miejskiego w Żninie oraz Mirosław Spochacz - kierownik Powiatowego Zespołu Doradztwa Kujawsko-Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Minikowie.

Jury jednogłośnie zdecydowało o wygranej Koła Gospodyń Wiejskich z Sarbinowa, które zaserwowały pierogi faszerowane mięsem z kaczki. II miejsce zajęło KGW Gościeszyn, III miejsce należało do KGW z Wójcina. Nagrodzono również IV miejsce - KGW Knieja oraz miejsce V - panie z KGW Jeżewie. Wszyscy uczestnicy II Pałuckiego Turnieju KGW otrzymali pamiątkowe dyplomy oraz upominki, a były to Panie z KGW Rogowo, Cerekwica, Lubcz, Murczynek, Lubostroń, Juncewo, Tonowo, Żerniki, Jadowniki, Piechcin, Świątkowo, Sielec i Brzyskorzystewko. Jury przyznało również nagrodę specjalną, którą otrzymały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Lubostronia.

Jak to na Biesiadzie Pałuckiej jest, nie mogło zabraknąć dobrej muzyki biesiadnej i wspólnych tańców. O pierwszą część muzyczną zadbały zespoły: Gniewkowianie, Aster, Czerwone Róże oraz Pałuczanki. Do wspólnych tańców pod sceną zachęcali nie tylko organizatorzy, ale również i członkinie Kół. Gwiazdą wieczoru był zespół Happy Jędrowski Show

W drugiej części wydarzenia rozstrzygnięto konkurs na Najlepszy Pałucki Produkt oraz konkurs o Chochlę Burmistrza Żnina. Jury w składzie burmistrz Żnina Robert Luchowski, wojewoda Mikołaj Bogdanowicz, szefowa KGW Murczynek Maria Skrocka i Krzysztof Leśniewski z Kuchni Pałuckiej, oceniało dania serwowane przez restauracje, a było ich łącznie pięć. W tym roku restauratorzy z mieli za zadanie przygotować potrawę z kaczki.

Nagrodę w Konkursie Najlepszy Pałucki Produkt otrzymał "Lody z pasją" Daniela Żurkowskiego z Łabiszyna. Natomiast chochla Burmistrza Żnina trafiła do restauracji Administracja w Cukrowni Żnin, która przygotowała konfitowane udo kacze na placku ziemniaczanym z lekko podwędzanym serem z Serowarni Jasiurkowscy oraz sosem buraczkowo-porzeczkowym

Nagrodę specjalną wojewody Mikołaja Bogdanowicza otrzymała firma "Z kuchni Ewy" z Gąsawy, która przygotowała czarninę.

 

AUTOPROMOCJA
MATERIAŁ INFORMACYJNY