W miniony weekend Miejsko-Gminny Ośrodek Kultury w Janowcu Wielkopolskim zorganizował Dyniowy Festiwal Smaków. Wydarzenie to odbyło się na sali gimnastycznej Szkoły Podstawowej.
Udział w konkursie zapowiedziało aż 16 Kół Gospodyń Wiejskich m.in. z Morakowa, Mięcierzyna, Lasek Wielkich, Sarbinowa Drugiego, Juncewa, Piotrkowic, Przysieka, Grochowisk Księżych, Skórek, Bukowca, Tonowa, Świątkowa, Gogółkowa, Sarbinowa, Jabłkowa oraz Żernik.
Każde z nich przygotowało danie, gdzie królową była dynia. Jury w składzie: Krzysztof Leśniewski -przewodniczący oraz Alicja Głowska i Beata Kowalska, jednogłośnie stwierdziło, że poziom przygotowanych dań pod względem smakowym oraz estetycznym był bardzo duży.
Nagrodę Grand Prix w wysokości 1.000zł ufundowaną przez Przewodniczącą Sejmiku Województwa Kujawsko – Pomorskiego zdobyło KGW Sarbinowianki w Sarbinowie Drugim, które przygotowało dyniowy tort.
I miejsce za placek dyniowy pod leśnym mchem podany z kompotem z korbola, i nagrodę w wysokości 900zł zdobyło Koło Gospodyń Wiejskich z Gogółkowa.
II miejsce zdobyły Panie z KGW Juncewianki, które przygotowały zupę krem z dyni. Panie otrzymały nagrodę w wysokości 800zł.
III miejsce i voucher o wartości 700zł zdobyło KGW Żerniki za kluseczki dyniowe i sernik dyniowy.
Jury wyróżniło również cztery Koła: KGW Jabłuszka w Jabłowie oraz KGW Świątkowo, które otrzymało vouchery wysokości 500zł oraz KGW Pałucka Skórka – voucher 300zł i KGW Piotrkowiczanki z Piotrkowic – nagroda voucher 150zł
Pozostałe Koła otrzymały podziękowania za udział w Dyniowym Festiwalu Smaków.
Organizatorzy przygotowali również dyniowe warsztaty, Dyniowa Strefa Dziecka z Janowiecką Aktywną Młodzieżą oraz na zakończenie koncert Jakuba Herfort, finalisty programu Mam Talent.